Anunţuri vânzări imobile:
Apartamente
Case
Terenuri
Oficii / Spatii
Anunţuri chirie imobile:
Apartamente
Case
Terenuri
Oficii / spatii
Utile:
Ştiri şi articole:
ARHIVA ŞTIRI ŞI ARTICOLE
Redescoperirea chirpiciului
0
Chirpiciul, un material de constructie cu o traditie milenara in anumite zone ale globului, considerat azi materialul saracilor, prezinta o serie de avantaje in ceea ce priveste sanatatea ocupantilor si impactul asupra mediului inconjurator. In ultimii 20 de ani, Simone Swan, membru fondator al Fundatiei Chirpiciului, s-a ocupat indeaproape de redescoperirea si promovarea acestui material de constructie uitat de-a lungul timpului. In cadrul Fundatiei, aceasta preda tehnici de constructie, realizeaza cladiri demonstrative si apeleaza la guverne pentru finantarea programelor de locuinte pentru saraci.

Simone Swan a studiat impreuna cu Hassan Fathy (1900-1989), un arhitect egiptean care credea ca arhitectura trebuie tratata ca o extensie dinamica a vietii private si publice. Adept al arhitecturii ecologice si un important teoretician al acesteia, Hassan Fathy a lasat in urma cateva volume cu rezonanta in randul ecologistilor, precum Arhitectura pentru saraci sau Energia naturala si arhitectura vernaculara. Folosirea materialelor provenite din pamant si interesul pentru revitalizarea tehnicilor de constructie bastinase au constituit principalele surse de inspiratie pentru opera lui Swan.

Proiectele semnate Simone Swan se bazeaza pe o legatura stransa cu materialul, si anume pamantul, preferabil de origine locala. In ceea ce priveste infatisarea exterioara a cladirilor, acestea cuprind elemente precum arcade si cupole din chirpici pentru a beneficia de sisteme de acoperire cu costuri scazute si curti interioare ce joaca rolul de sisteme de ventilatie pentru a asigura confortul termic de-a lungul anului. Experienta de mai multi ani in domeniu a demonstrat ca constructiile facute din caramizi de argila slaba sunt mai economice si ecologice si ofera cea mai buna pastrare de temperatura in interior. De fapt, chirpiciul este un foarte bun termoizolator, primind caldura cu greutate si cedand-o lent iar lutul si paiele ce stau la baza construirii unor astfel de cladiri sunt materiale ecologice ce ofera un mediu interior sanatos.

Chirpiciul este un material reciclabil si nu necesita materiale straine. Proiectele Simonei Swan nu necesita materiale de fixare cum ar fi bitumul sau cimentul iar suprafetele exterioare sunt tencuite cu materiale pe baza de pamant.

Cercetarile efectuate in cadrul Fundatiei Adobe Alliance au demonstrat ca acoperisurile din chirpici sunt extrem de ieftine si ofera un grad ridicat de confort termic. Arcadele si cupolele din chirpici sunt construite fara a fi necesare materiale industriale si fara necesitatea unor grinzi sau cofraje de lemn, evitand astfel defrisarile. Procesul de constructie nu este complicat si nu necesita echipamente speciale.

Cladirile realizate de Simone Swan sunt construite in total respect fata de mediul inconjurator, fiind realizate in totalitate din materiale pe baza de lut si incorporand in acelasi timp surse de energie regenerabila precum panouri solare si mori de vant.

Publicat: 15.07.2009
Online Media SRL, despre noi
© Online Media