E aproape vară: 5 sfaturi despre cum să-ţi menţii casa răcoroasă fără aer condiţionat
21 Mai 2013, 08:23
Căldura de afară şi-a instalat de-a bine dominaţia, iar în faţă avem o întreagă vară în care ne vom lupta cu temperaturile caniculare nu doar în aer liber, ci şi în apartamentele şi casele noastre. Sistemele de aer condiţionat rezolvă, fără îndoială, problema confortului climateric, dar cum să ne asigurăm răcoarea atât de mult dorită fără o instalaţie de aer condiţionat?

Redacţia CASE.MD vine cu câteva sfaturi pentru Dvs., ajutându-vă să menţineţi răcoarea căminului Dvs. prin mici trucuri.
1. Căldura vine mai ales prin ferestre
Cu cât suprafaţa ocupată de ferestre a casei sau apartamentului Dvs. este mai mare, cu atât efectul de „seră” va fi mai intens, mai ales dacă ferestrele Dvs. sunt poziţionate în direcţia de sud şi vest. Prin urmare, acoperirea cel puţin parţială a ferestrelor va reduce semnificativ „efectul de seră”. Cea mai eficientă metodă de asigurare a umbrei ferestrelor sunt copacii, care vă asigură umbra vara şi soarele iarnă, însă dacă localizarea căminului Dvs. familial nu permite plantarea copacilor în apropierea ferestrelor, atunci puteţi adopta soluţii precum draperiile de culori mai închise, rolele sau jaluzele, ultimele fiind mai puţin eficiente.
2. Ventilaţi inteligent
În toiul zilei, atunci când temperaturile sunt maxime, s-ar putea să fim tentaţi să deschidem cât mai mult ferestre, pentru a ventila casa cât mai eficient posibil. Aceasta se poate dovedi o soluţie de bună dacă afară sunt maxim 26-27 grade Celsius, însă, dacă temperaturile depăşesc cu mult valoarea de 30 grade, briza de aer exterior va aduce cu sine o încălzire inevitabilă a temperaturii din casă. E mult mai eficient să organizăm ventilări masive ale apartamentului sau casei seara târziu sau dimineaţa foarte devreme, atunci când aerul de afară este mult mai răcoros, iar ziua să menţinem casa izolată de clima de afară. Deschidem cât mai multe geamuri, lăsăm uşile deschise între odăi pentru a permite circularea aerului şi
putem ajuta la aerarea casei chiar şi printr-un ventilator instalat lângă o
sursă de aer exterior, pentru a forţa curenţii de aer să cirule mai rapid.
3. Opriţi sursele nenecesare de căldură
În casele noastre există o mulţime
de surse de căldură la care atragem
foarte puţină atenţie, dar care pot
accentua disconfortul termic pe timp
de caniculă. Folosirea unui cuptor
electric în plină amiază va adăuga
câteva grade nedorite la temperatura casei Dvs. Pe timp de caniculă, s-ar putea să fie mai indicat să consumaţi alimente reci. Becurile incandescente sunt o altă sursă de căldură – deconectaţi luminile atunci când acestea nu sunt absolut necesare, sau, şi mai bine, optaţi pentru LED-uri sau elemente de iluminare fluorescente. Televizorul este şi el o sursă de căldură destul de importantă – deci, dacă faceţi o scurtă pauză, nu îl lăsaţi conectat ca sunet de fundal, menţineţi-l deconectat cât mai mult posibil. Acelaşi lucru e valabil şi pentru calculatoare.
4. Materiale naturale şi culori deschise
Materialele naturale şi culorile
deschise sunt preferabile peste tot pe
timp canicular – fie că vorbim de
hainele cu care ne deplasăm prin oraş,
fie că vorbim de cele destinate
ambianţei de casă. O haină naturală,
uşoară, de culoare deschisă, ne va da
senzaţia unei bune aerări a corpului, şi
deci a unui confort climateric mai bun. Mai mult ca atât, aceeaşi recomandare e valabilă şi pentru cearşafurile utilizate pentru dormitor – lăsaţi culorile pestriţate şi materialele nenaturale pentru alte anotimpuri, vara utilizaţi exclusiv materiale naturale, doar în culori luminate.
5. Utilizaţi ventilatoarele
Ventilatoarele sunt şi ele
consumatoare de energie, însă acestea consumă energie doar pentru rotirea palelor de către un electromotor, în timp ce aparatele de aer condiţionat au un sistem de ventilare care funcţionează pe acelaşi principiu, dar mai utilizează o cantitate mult mai mare de energie pentru compresorul exterior, utilizat pentru răcirea propriu-zisă a aerului. Astfel, dacă temperaturile urcă, nu apelaţi imediat la aerul condiţionat, încercaţi să utilizaţi din start ventilatoarele simple, obişnuite. Vă mai amintiţi de celebrele ventilatoare montate pe plafon, atât de răspândite acum vreo 20-30 de ani în ţara noastră? Să ştiţi că acestea sunt, de fapt, printre cele mai eficiente moduri de aerare a unei încăperi, întrucât acestea fac uz de un principiu fizic elementar. Aerul rece tinde să se poziţioneze
mai jos în cameră, în timp ce aerul cald se ridică spre plafon. Acele ventilatoare de plafon trag aerul rece de jos, apoi îl impun să se reflecte de plafon şi să se răspândească în cameră, astfel că prin această circulare de aer
temperatura în odaie este menţinută
cu câteva grade mai coborâtă. Dacă nu
aveţi un ventilator de acel tip, puteţi
utiliza unui mai răspândit în zilele
noastre, direcţionând să împingă aerul
de jos în sus.
Şi dacă, totuşi, ai ajuns să foloseşti aerul condiţionat...

Dacă aţi ajuns totuşi să conectaţi sistemul de aer condiţionat,
atunci aflaţi că există şi aici mici
trucuri de a eficientiza funcţionarea
acestuia şi de a menţine consumul de
energie în limite raţionale. Însă,
despre aceste sfaturi veţi putea
afla în următorul nostru articol,
pe care îl vom publica în zilele
următoare! Fiţi alături de CASE.MD!
CASE.MDRedacţia CASE.MD
2
Înapoi
Online Media SRL, despre noi
© Online Media