Ce e mai accesibil: să-ți construiești singur casă sau să o cumperi gata construită?
Există două modalități de a vă muta pentru a locui în afara orașului: construiți o casă sau cumpărați una gata făcută. Care dintre cele două opțiuni este mai bună? Să transformi un teren liber într-o locuință sau să mergi doar la o tranzacție de vânzare-cumpărare?
Mulți potențiali proprietari fac prima alegere pe baza costurilor financiare. Pentru cineva care ia o decizie, nu numai bugetul este important, ci și timpul petrecut cu construcția și participarea personală la proces. Cineva vrea să-și construiască o casă de vis, iar pentru aceasta, proprietarii sunt gata să cheltuiască bani, efort și timp.
O persoană cu experiență înțelege că va trebui să controleze constructorii, să achiziționeze materiale de construcție, să coordoneze proiectul și documentația, dar nu toată lumea are priceperea de a construi o casă. Dar ce este mai ușor și mai ieftin - să construiești o casă sau să cumperi una gata făcută?
Costul construirii și achiziționării unei case finisate.
Dacă bugetul este principalul aspect care decide soarta cumpărării sau construcției unei case, atunci ar fi bine să cântăriți foarte bine acest aspect. Calculați foarte minuțios fiecare etapă, costul materialelor, costul lucrărilor de manoperă și abia apoi vă puteți aprecia. S-ar putea ca prețul de vânzare a unei case gata construite să coincidă cu suma pe care ați cheltui-o desinestător la construcția unei case similare, și atunci, apare o nedumerire: unde este profitul dezvoltatorului? Dar nu trebuie să neglijăm beneficiile pe care le au dezvoltatorii, și anume, de a procura materiale la prețuri preferențiale, reduceri semnificative la cantități mai mari, sau la procurări permanente, respectiv, vor obține un cost mai mic al casei, de unde și marja de profit.
Timp de așteptare pentru locuință.
Cel mai adesea, alegerea în favoarea unei case finisate se face atunci când este necesară o soluție rapidă la problema locuinței - să cumpărați și să locuiți imediat. Acesta este principalul plus al achiziționării unei case construite. Este și un minus pentru cei care aleg construcția. Este puțin probabil ca aceștia să decidă să construiască o casă dacă aceasta este singura locuință principală. O clădire din cărămizi, blocuri de gaz sau blocuri ceramice va fi gata în medie în 8-10 luni. Dar pentru unele tehnologii de construcție, sezonalitatea este importantă.
Așadar, iarna, chiar și atunci când afară sunt zero grade, blocurile de beton celular vor trebui încălzite, acest lucru va crește costul construcției. Puteți aștepta căldură. În acest caz, atunci când trebuie să decideți ce este mai profitabil - să cumpărați sau să construiți o casă, în timp ce așteptați sezonul potrivit sau contracția, va trebui să oferiți un buget pentru locuință închiriată.
În același timp, căutarea unei case finisate potrivite poate fi întârziată în mod imprevizibil. Specialiștii care vând bunuri imobiliare suburbane sfătuiesc de obicei să ia în considerare construcția dacă nu s-a găsit nimic într-un an și jumătate sau doi.
Lista principalelor lucrări de construcție
-
Defrișarea terenului;
-
Construcția fundației;
-
Pereții de la primul etaj;
-
Placa de podea;
-
Pereții etajului doi;
-
Acoperişul;
-
Paravane interioare;
-
Scări: producție sau cumpărare, instalare;
-
Montarea ferestrelor și ușilor;
-
Finisarea fațadelor;
-
Îmbunătățirea șantierului (parcare, gard, gazon);
Apoi urmează finisarea brută a spațiilor, instalarea comunicațiilor pe șantier și cablarea acestora în casă, finisarea decorațiunii interioare, eliminarea deșeurilor. Lista este impresionantă.
Și mai există și pregătirea preliminară a construcției care este necesară pentru a face un proiect acasă. De asemenea, va implica costuri suplimentare. Mai mult, este nevoie nu doar de un proiect de construcție, ci și de o schemă de alimentare cu gaz și energie electrică atât în interiorul clădirii, cât și racordarea acesteia la rețelele publice, iar acest lucru necesită deseori coordonare cu administrațiile locale sau companiile energetice și, bineînțeles, bani.
Lista lucrărilor suplimentare
Problema cu această listă este că poate fi nesfârșită. Pe de o parte, are munca suplimentară necesară, fără de care o casă privată este imposibilă. De exemplu, forarea unui puț, utilizarea unei fose septice și îndepărtarea apelor uzate. Dar există și sarcini neplanificate care pot apărea în timpul procesului de construcție. Aceasta este repararea fațadelor sau utilităților, întreținerea șantierului (îndepărtarea gunoiului, tunsul gazonului, deszăpezirea de pe alee).
În plus, la un moment dat se trezește pofta pentru aranjare și începe construcția unei saune, unui foișoar, o zonă de grătar, o piscină, un tobogan - o chestiune de imaginație a proprietarului.
Cum să alegi un șantier
Dacă decideți să construiți o casă, atunci când alegeți un teren, în primul rând, trebuie să acordați atenție categoriei și tipului de utilizare permisă a terenului. Răspunsul la întrebare depinde direct de acest lucru - este sau nu permisă construcția pe un astfel de lot.
Este foarte important să alegeți locul potrivit în care intenționați să construiți o casă - nu numai costul depinde de acest lucru, ci și complexitatea construcției și, ca urmare, viteza acesteia, ceea ce înseamnă momentul fericit al mutării într-o casă locuibilă.
La ce ar trebui să acordați atenție atunci când alegeți un teren?
Accesibilitate la transport. Dacă viitorul proprietar nu are mașină, atunci merită să aflați cum să ajungeți la loc cu transportul public, unde se află stațiile de autobuz sau stațiile de cale ferată, dacă este posibil să apelați un taxi acolo și cât costă.
Suprafața drumului. La fel de importantă este disponibilitatea căilor de acces (acest lucru va fi necesar în timpul construcției) și cât de bună este suprafața drumului în diferite perioade ale anului.
Peisaj și relief. Dacă pe șantier există o mulțime de copaci, atunci este important să înțelegeți dacă este necesar să se efectueze lucrări de tăiere și dezrădăcinare a trunchiurilor. Dacă amplasamentul este în pantă, acest lucru poate implica costuri suplimentare pentru nivelare, consolidare a pantelor și lucrări de drenaj.
Sfera socială. Dacă familia are copii și intenționează să locuiască în casă tot timpul anului, ar fi bine să se clarifice din timp dacă în apropiere există grădiniță, școală, clinică, farmacie și magazine. Acest punct este important și atunci când cumpărați o casă finită.
Inginerie Comunicare. Înainte de a începe construcția unei case, trebuie să aflați dacă șantierul este racordat la alimentarea cu apă, rețele electrice, gaz, dacă are puț sau puț. Cum funcționează sistemele, există un program de alimentare cu apă sau este disponibil nonstop. Costul și momentul construirii unei case și punerii în funcțiune vor depinde direct de acest lucru.
În plus, terenul are multe aspecte tehnice și juridice care sunt importante de luat în considerare la alegere.
Care sunt riscurile construcției independente
Experții nu recomandă în mod deschis să se construiască o casă pe cont propriu, adică cu propriile mâini, celor care au puțin timp liber și nu au experiență. Dacă se dorește, perseverență și o parte de ingeniozitate, disponibilitatea timpului compensează ignoranța - totul poate fi înțeles prin invitarea specialiștilor pentru lucrări cu profil nișat, de exemplu, furnizarea de gaz la granița șantierului și a casei. În alte cazuri, greșelile începătorilor pot fi foarte costisitoare, până la transformarea unui vis într-o construcție pe termen lung din cauza calculelor greșite în proiectare și construcție.
A fi maistru la propriul șantier necesită, de asemenea, cunoștințe speciale. Și aici întrebarea ce este mai bine - să construiești o casă sau să cumperi una gata făcută - se bazează pe dorința de a controla total echipa de construcție, de a arăta un management solid și de a fi gata să înlocuiești muncitorii și să întârzii termenele limită.
Astfel, varianta cea mai de încredere, dar nu cea mai ieftină este să amenajezi ca noua casă să fie construită de o firmă care oferă profesional servicii de contractare în construcții la cheie.
Atunci când se evaluează propunerile antreprenorilor, este important să se acorde atenție listei de lucrări din contract.
Riscuri în cazul achiziționării de locuințe gata făcute
Atunci când cumpărați un apartament sau o casă finită, există întotdeauna riscuri. Pentru ca tranzacția să nu fie reziliată de instanță merită luate în considerare câteva nuanțe.
Ce poate face un cumpărător?
Sunt lucruri pe care cumpărătorul le poate face singur. De exemplu, ca și în cazul alegerii unui amplasament, merită să acordați atenție schimburilor de transport și facilităților sociale din satul în care se află casa.
Ar fi frumos să veniți personal și să vă plimbați prin sat, să întrebați viitorii vecini despre trăsăturile peisajului. Se poate dovedi că șantierul este inundat primăvara sau vântul aduce mirosuri neplăcute de la o fermă vecină.
Este mai bine să inspectați casa primăvara și toamna. Alunecările de noroi, ploile, apele subterane, schimbările de temperatură, topirea zăpezii vor prezenta scurgeri și caracteristicile peisajului terenului.
Dacă oamenii au locuit deja în casă, acesta este un plus. Aceasta înseamnă că și-au făcut casa pentru ei înșiși și, cel mai probabil, au eliminat deja principalele defecte. Casa după chiriașii responsabili, de regulă, se vinde în stare bună.
Verificați starea terenului: dacă este situat într-o zonă de protecție a apei. În caz contrar, va deveni un obstacol în calea oricărei lucrări de construcție și economice. În zona de protecție a apei (adică zona adiacentă rezervorului), apele reziduale și de drenaj nu pot fi evacuate, iar proiectarea, reconstrucția, construcția imobilelor este permisă în condiții stricte.
De ce să angajezi un expert
O casă este o structură tehnologică complexă. Și pentru ca viitorul proprietar să nu rămână și fără casă, și fără bani, sau să nu se aleagă cu o grămadă de probleme și un obiect nelichid odată cu achiziția, experții recomandă cu insistență să angajeze un expert în construcții, un avocat imobiliar și un agent imobiliar conștiincios. Da, serviciile lor nu sunt gratuite, dar vă vor spune totul despre obiectul achiziționat.
De exemplu, un expert în construcții, spre deosebire de cumpărător, va vedea nu frumusețea peisajului, ci deficiențele în construcție: dacă fundația este turnată corect, este casa căzută și crăpată în timpul așezării, starea utilităților, acoperișurilor, drenaj, prezența mucegaiului pe pereți, podele putrezite, etc. Sunt respectate regulile de construcții, sanitare, de incendiu?
Un avocat specializat în imobiliare va verifica autenticitatea documentelor, și dacă terenul sau casa nu este implicată în nereguli juridice. De exemplu, o casă de vânzare poate fi construită pe un teren cu grevare sau împărțită în acțiuni, o parte din care aparține altui proprietar sau chiar scoasă la licitație pentru achitarea datoriilor. Sau construcția se poate dovedi că a fost ridicată cu încălcări, atunci va fi extrem de problematică, și uneori imposibilă, să o înregistrezi ca proprietate.
Și, în cele din urmă, un agent imobiliar competent vă va ajuta să întocmiți corect documentele pentru achiziționarea unei case și a unui teren, să puneți întrebări suplimentare despre obiectul și locația acestuia, vecinii cu care va trebui să locuiți în apropiere și alte lucruri importante pe care un neprofesionist este puțin probabil să acorde atenție.
Alegerea individuală a fiecăruia.
Primul este să alegeți o așezare de cabană în care dezvoltatorul vinde terenuri fără contract, adică neconstruite, apoi construiește o cabană pe ea. De obicei, în această schemă, cumpărătorului i se oferă o gamă de mai multe proiecte. Avantaje - o casă nouă, a cărei construcție poate fi observată, dar dezvoltatorul este responsabil pentru progresul lucrărilor și rezultatul.
A doua opțiune este să cumpărați direct o casă gata făcută. Agenții imobiliari avertizează că alegerea pe piața imobiliară suburbană este adesea reprezentată de case vechi, al căror cost include valoarea site-ului, și case noi, care sunt scumpe.
Dacă puteți găsi ceva la mijloc, aveți nevoie de un specialist care va evalua starea casei și comunicațiile. El poate detecta o scurgere de căldură sau o fisură în fundație și poate sfătui care problemă este ușor de rezolvat, care va necesita timp și bani, sau ce „e timpul să faci oricum” deoarece fiecare element al casei are o perioadă de amortizare diferită. Fără un astfel de specialist, riscurile de a ajunge la reparații nesfârșite cresc exponențial.
Apelează echipa Case.md și asigură-te că ai un partener de încredere în achiziționarea locuinței tale!