Există mai multe posibilități de a reduce costul facturilor, de exemplu, putem seta temperatura mai joasă în cameră, dar asta ne-ar putea pune sănătatea și confortul zilnic în pericol.
Termostatele de cameră, sunt, și ele, la mare căutare, pentru că sunt ușor de instalat și de utilizat, dar rata de economisire nu se face foarte simțită. În schimb, termoizolarea locuințelor, pare să fie cea mai rezonabilă opțiune de a reduce, cu adevărat, din costul facturilor.
Care sunt cele mai sensibile zone ale unei case? Unde pierdem cea mai multă căldură?
Pentru a menține un nivel al temperaturii cât mai constant, este necesar să termoizolăm, în primul rând, cât mai bine pereții exteriori ai casei, deoarece aceștia reprezintă cea mai mare suprafață în contact direct cu temperatura de afară, respectiv, o termoizolare proastă poate genera și cele mai mari fluctuații de căldură. Acest lucru se reflectă în facturile mari pentru încălzire, pe timp de iarnă, precum și pentru electricitate, pe timp de vară, când folosim aerul condiționat.
Cele mai des utilizate metode de izolare termică pentru pereții exteriori sunt polistirenul expandat și extrudat. Acestea pot economisi până la 35% din fluctuațiile de temperatură.
O altă zonă ce merită atenție când vine vorba de termoizolare, este plafonul și podeaua casei, care răspund de alte circa 25% din pierderile de căldură. Acestea pot fi izolate termic utilizând aceleași materiale: polistirenul expandat, în special pentru mansarde, și polistirenul extrudat, folosit mai des la izolarea pardoselilor, din cauza rigidității mărite.
Izolarea termică a ferestrelor și ușilor mai pot salva aproximativ 10-15% din căldură. Studiile arată că geamurile din profil de termopan low-E păstrează cel mai bine căldura, fiind aproape de 2 ori mai eficiente decât geamurile din profil termopan obișnuit. Iar geamurile și ușile din lemn sunt considerate cele mai nepotrivite, din punctul de vedere al conservării căldurii.
Materiale alternative de izolare termică, în afară de polisteren, mai pot fi utilizate și: spuma poliuretanică, spuma de rășină, vata minerală de sticlă, plută, paie, celuloza și altele. Fiecare poate alege în dependență de etapa de construcție a casei, nivelul de finisare, precum și în dependență de preț.
Așadar, izolarea termică a casei trebuie luată în calcul încă din faza de construcție, când se poate alege dintr-o varietate mai mare de modalități în care se poate executa, pentru că deși implică costuri inițiale suplimentare, aceasta poate salva în timp alte cheltuieli legate de utilități, consum de energie și fluctuații de temperatură în locuința dvs.